LoRaWan in Zwolle

LoRaWan in Zwolle

We hebben op ons kantoor in Zwolle een LoRaWan gateway geplaatst! Daarmee heeft een groot deel van het centrum van Zwolle bereik voor LoRaWan-berichtenverkeer. Wat is LoRaWan?

LoRaWan is een communicatieprotocol voor het "Internet of Things". Iedereen praat er over, maar het blijft vaak een ongrijpbaar begrip. LoRaWan is een heel concrete invulling. Een aantal kenmerken:

  • Hardware om sensordata te versturen is goedkoop.
  • Je kunt op energiezuinige wijze data versturen. Het verbruik van de radiozender is waarschijnlijk niet de bottleneck in je toepassing.
  • Je kunt een beperkte hoeveelheid data versturen. In de orde van enkele honderden berichten per sensor per dag, afhankelijk van de grootte van de berichten.
  • Verzenden van data wordt door de sensornodes geïnitieerd, waarna de ontvangende server in een window van enkele seconden een klein bericht kan terugsturen.
  • Gateways, die de berichten van sensoren ontvangen en naar data-verwerkende servers doorsturen, hebben een groot bereik. 5 kilometer is geen probleem, buiten de bebouwde kom zijn grotere afstanden te halen.
Lora mote development kit van Microchip
Lora mote development kit van Microchip, de DM164138.

We hebben bij ons op kantoor een gateway geplaatst om te kunnen experimenteren met LoRaWan. Als Irias zijn we vooral geïnteresseerd in het verzamelen van (geografische) sensordata, en met name de verwerking daarvan. En je leert het meest en het snelst door er gewoon mee aan de slag te gaan!

Mogelijkheden

LoRaWan maakt allerlei nieuwe toepassingen mogelijk. Je kunt nu relatief goedkoop sensoren ontwikkelen die je overal kunt "deployen". Je hoeft je niet (of nauwelijks) zorgen te maken over het bereik: Een stad heeft al snel dekking. Je verstuurt je berichten en ze komen gewoon aan, zonder lastige configuratie. Ook worden sensoren nu zo goedkoop dat het niet erg hoeft te zijn als er een paar kwijt of kapot raken. Je plaatst gewoon nieuwe sensoren.

Wij zijn nu aan het kijken naar de mogelijkheden van parkeersensoren en verkeerstellers met LoRaWan-zenders. Door goedkope en energiezuinige sensoren zijn er allerlei nieuwe mogelijkheden. Door lagere kosten en minder onderhoud kun je meer gaan meten, en meer real-time. Vervolgens kun je allerlei nieuwe diensten bedenken die je kunt leveren met die data. Daar zijn we nu dan ook mee bezig. Een van de grote uitdagingen is het ontwerpen van de sensorhardware. De sensoren zelf moeten ook energiezuinig zijn. En hardware die buiten gebruikt wordt moet behoorlijk robuust zijn.

Lorawan gateway op ons kantoor in Zwolle
LoRaWan gateway op ons kantoor in Zwolle.

Met een beetje brainstormen heb je al snel wat interessante toepassingen bedacht. Dankzij de gateway die wij op kantoor hebben geplaatst is het makkelijk nu al met echte sensoren te experimenteren. Dat kan iedereen doen, want wij sturen de binnenkomende data door naar het demo-netwerk van "The Things Network".

The Things Network

The Things Network is een initiatief om een open LoRaWan-netwerk te bouwen. Ze hebben in Amsterdam in korte tijd een dekkend LoRaWan-netwerk aangelegd met 8 gateways. Alle aangesloten gateways en de binnenkomende data zijn publiekelijk in te zien via een REST API. Let op: Dit is nog een demo-netwerk. Er wordt nog druk ontwikkeld aan software en infrastructuur voor een "echt" netwerk.

Onze gateway, een Lorank 8, is momenteel ook aangesloten op het The Things Network. Alle berichten die je vanuit centrum Zwolle verstuurd zouden dus bij de servers van "The Things Network" binnen moeten komen. Je kunt dat in real-time ook zien op een kaart die ik enkele weken geleden tijdens een meetup gemaakt heb. Je kon toen de LoRaWan-berichten live bekijken op ttnmsgmap.irias.nl, maar deze service is inmiddels weer offline.

Screenshot van ttnmsgmap, real-time kaart met LoRaWan-berichten
Screenshot van ttnmsgmap.irias.nl, real-time kaart met lorawan berichten.

Meer

Er is nog veel meer te zeggen over LoRaWan. Gelukkig is er ook al veel geschreven. Niet alleen de officiële specificatie van het LoRaWan protocol, maar ook op de wiki en het forum van The Things Network. Ga vooral experimenteren en maak gebruik van een gateway bij jou in de buurt!